sobota, julij 19, 2008

Machu Picchu

Vceri je koncno padla najbolj znana turisticna tocka v juzni Ameriki, Machu Picchu.
Koncno sem se pocutil dovolj dobro, da sem se lahko odpeljal 6h dalec in nato drug dan hodil se 2h do tega starodavnega mesta.

Hoja je bila precej naporna, po moje posledica bolezni v zadnjih dneh. A se vedno so se Brazilci, ki so bili zraven, preterali in nekateri tudi bruhali od napora. Tako, da konec koncev niti nisem bil tako slab :) Na vrhu pa je pred vzodom sonca zacel gristi mraz in zopet se je izkazalo, da je to najhladnjejsi del dneva. In super je gledati, kako soncni zarki zacnejo odkrivati starodavno mesto in novo svetovno cudo 2008!
Machu Picchu je tako turisticen "plac", da boli...zal se je pac treba v tem primeru preleviti v turista, ceprav tega me odobravamo. Pri tej temi se vedno spomnim na legendarnega Nejca Zaplotnika: "In tako postajajo nekdaj ponosni Masajski vojscaki beraci ob cesti, kjer beracijo za drobiz, da se lahko debeli belci doma hvalijo s svojo "pogumnostjo"!"

Med potjo iz Cusca v Aquas Calientes mi je po tleh padel tamali polarizator in se seveda razbil. Ni mi toliko skoda zaradi denarja (50$) kot pa zaradi fotografij, ki jih ne bom mogel narediti s polarizatorjem. Na sreco se imam 67mm za ta velik objektiv...bo pac tabolj uporabljen. No, tudi stari ni za staro saro, saj sem njegov okvir podaril Simoni za zapestnico :D

Ob voznji nazaj v Cusco se ze spet vozimo z zadnjim desnim kolesom le slab meter od 150-200m prepada, nas sofer pa ne zna gledat na stevec in precej divja. Nekajkrat smo se peljali cez tak most, da smo skoraj se slisali pokanje in lomljenje desk in nosilcev mostu :)
Kokerkoli, ceprav je tale Machu Picchu precej stal in je zelo zelo turisticen kraj, ga je nekako vredno videt.

Zdejle pa skoraj dobesedno loviva sapo v Puno (jezero Titicaca) na visini vec kot 3800m. Skoraj vsaj vecji premik (recimo 20 stopnic) izzove precejsnjo zadihanost :) Jutri greva spet igrati turiste na Peruanske otoke jezera Titicaca, saj ocitno nobeden vec ni neokrnjen in nezapolnjen s turisti.

Baje je bolje z Bolivijskimi otoki, recimo Isla de Sol in Isla de Luna. Se ze veseliva obiskov teh otokov.

Torej, naslednjic napisem kaj iz Bolivije.

Aja, slikc tokrat ni, ker mi jih je tale carunalnik pobrisal iz diska...na sreco so ostale na kartici, tako da ni vecje skode, le vi boste zal morali se kak dan potrpeti :S

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Še mal pa bomo turisti še v domačem kraju, beda...

Tudi v Sloveniji so baje lepši hribi kot Triglav pa še vedno vsi rinemo tja, kaj vse naredi IME (kot npr. coca-cola).

Anonimni pravi ...

Ojla,
pij cim več mehurckastih reci ala cola,...da ne fases se visinske,..ker si izcrpan po diareji,...
jaz sem skoz na ulci jedla, cele 3 mesce pa sem samo 1x zbolela (pokvarjeno cokoladno mleko, katerega sem sumila, da ni OK,..sam zelja po cokoladi je bla vecja).
Malo se pazi PUNA,..je najbol osrano mesto,...folk je zelo skrumpiran,..stalno stavkajo, ker hocejo met svojo drzavo,...
Itak te caka CUDOVITA BOLIVIJA, in SAMO UZIVAJ.
CE RABIS KAKSNO KOLI INFO ALI POMOC, mi napis sms na najdi.si al pa mejl,...sam teh trenutno ne morem redno cekirat, ker je strela skurla net,,...so bla huda neurja po slovceniji,..

najbols da po isla dela LUNA, SOL mahnes v TIWANAKU in nato v RURRE - Rurenbaqe v dezevni gozd, tu ni tako turisticno in ful se da fotkat. Scekiraj pa vse vodnike,..samo en ponuja pristne trekinge. Ta ponuja zacetno postojanka hiski iz lesa in ne iz plastike, kar pomeni tudi, da ti potem kasneje tudi pokaze pristen gozd in ne nek 2 urni sprehod v krohu plasticnega sotora,..kar pomeni, da nato vsako noc nekje drugje v hozdu taboris...,ostali pa skoz v isti plasticni uti,..pac ne vides tok...
prosi jih naj te zapeljejo na glinene pecine nad reko, koder gnezdijo ARE...je nor razgled na celoten pragozd, amazonko in are bodo mimo tebe letale v jatah,..noro....
Vzet si moras cas za vodnika,...imel je svojo pisarno na koncu ulice, tazadnjo nasproti policiske postaje,...edini pravi indijanec ostali so kr neki mladci 12let,,..vpras na policiski,... ti bodo pomagali

lepo se mej in uzivaj,...ce pa bos mel kake prebavne tezave,..pa snops rukni,..men je takrat (domac brinavc 70% vse bacile fentav v parih minutah,..)
uziviiiiiiiiiii
jana

Anonimni pravi ...

Meni se zdi tole jamranje nad prevec turisticnimi kraji mal brezveze... ce ti to ne pase, pac izberes kaj drugega... svet je dovolj velik in ogromno je se cudovitih krajev, ki niso na seznamu unescove naravne dediscine, cudes sveta ali top 5 Lonely planeta.
Ali pa se pac sprijaznis z dejstvom da smo tudi backpackerji še vedno turisti (SSKJ: turist -a m (i) 1. kdor potuje, začasno spremeni kraj bivanja zaradi oddiha, razvedrila.), ceprav se trudimo biti ob tem cim manj ˝skodljivi˝ za naravo, domorodce in njihovo kulturo. In ceprav vedno iscemo nekaj ˝novega˝, se obcasno vseeno splaca pridruziti mnozici in pogledati kaksnega od biserov kot je Machu Picchu.