četrtek, oktober 12, 2006

Lionel Terray

Včeraj sem prebral knjigo znanega Francoskega alpinista Lionela Terraya.

Lionel Terray je bil eden izmed najbolj pomembnih Francoskih alpinistov v pionirskih časih osvajanja zadnjih treh problemov alp (Matterhorn, Eiger in Grandes Jorases) ter osvajanja prvih osemtisočakov v Himalaji.
Opravil je drugi vzpon čez severno steno Eigerja, bil v odpravi na prvi osvojeni osemtisočak Anapurno (8091 m n.v.), kjer vrha ni osvojil zaradi spleta okolišin. Prvi je stopil na zahteven vrh Fitz Roy v Patagoniji.
Skratka, bil je izjemen človek in alpinist.
Knjiga z naslovom Osvajalci nekoristnega sveta je odlično branje s stališča alpinističnega izobraževanje in vsaj malo oriše pogum, ki so ga imeli plezalci v tistih pionirskih časih brez moderne "kovačije" in ostale opreme.
Naj pripišem še zelo dober citat iz te knjige, ki govori o tem, kaj je alpinizem: "V alpinizmu pa veljajo več moralne sile, v tem je njegova bistvena posebnost, po kateri se loči od atletskih športov, to mu daje duhovno veljavo in ga dviga nad štadionski šport."
Ta citat izjemno dobro oriše alpinizem. Pri njem je v veliki meri pomembna glava in manj telesna moč. Če ni "psihe", tudi alpinizma ni!!

6 komentarjev:

OLKI pravi ...

Tudi sem sem dal čez, kar nekaj tovrstne literature, pa naj se ne sliši tako predvidljivo, ampak to kar je napisal Nejc in predvsem kako, mi je še danes presežek alpinistične literature.

andrejV pravi ...

Zaplotnik je itak zakon. Zaenkrat še nisem prebral boljše slovenske alpinistične knjige. Njegova Pot je izjemna.
Je pa tudi knjiga Veliki dnevi, katere avtor je Šrauf, zelo kvalitetno branje. Priporočam.

OLKI pravi ...

Prebral tudi to.

Vidim, da bo moral Očko en tak Štajersko/Gorenjski miting počasi organizirat.

Matjaž Očko pravi ...

no problem - samo, da ni treba plezat ;)

andrejV pravi ...

Gremo delat plezalske fotke...hahah ;)

OLKI pravi ...

Tudi to sem že delal...

Pokažem danes na blogu...hehe