sobota, avgust 02, 2008

5 dni brezplacne masaze celotnega telesa :D

La Paz! Koncno sva spet nazaj v tem precej simpaticnem mestu. Se prej pa sva morala v dolocenih trenutkih kar precej stisniti zobe, da sva vsaj priblizno dobro "prezivela" izlet v Salar de Uyuni in Chile.
Zacelo se ni ravno najbolj spodbudno, saj nisva upostevala opozoril lokalcev, da je potrebno iti dovolj zgodaj na avtobusno postajo (ker so pac v mestu demonstracije in so zastoji). Namesto tega sva v mestu veselo cvekala z Brancem in Bibo. No, in ravno to se nama je obrestovalo, saj 30min pred odhodom nikakor nisva mogla dobiti taksija do postaje. No, na sreco pa je Simoni uspelo prepricati nekega voznika taksija, da najo je vzel v okrilje svojega avtomobila. A ko je slisal, da imava samo pol ure do odhoda avtobusa, je rekel da to ni mogoce. In nama je ponudil drugo, bistveno drazjo razlicico. Odpeljal naju je do cestninske postaje, kjer sva "stopala" avtobus, za katerega karto sva ze bila placala. Hja, tip nama je za svojo "usugo" zaracunil celih 140 bolivianosov, kar je 14eurov in vec kot 10x vec kot pa bi naju stala voznja do postaje. AQ nic zato, vsaj dobila sva avtobus.
A tu se storija sele zares zacne. Ze takoj, ko sva se vsedla, je Simoni zacel teziti nek Urugvajec in je celo sred noci popolnoma znorel. Voda je namrec zalila la na avtobusu in pri temperaturah okoli nicle zna biti to precej nadlezno. Tudi nama je voda premocila rukzake in spalke, ki pa sva jih na sredo posusila v Uyunija v prostorih agencije, s katero sva potovala.
Ze takoj po odhodu iz La Paza je bilo znano, da bo ta pot dodobra pretresla vse dele najinega telesa. Isto se je nadaljevalo tudi, ko smo se vsedli v najbolj razdrapan dzip dalec naokoli. Pa se voznik je precej smrdel po pijaci. A vsaj vozil je dokaj zanesljivo.
Salar je lep in vzemirljiv, a s Simono sva prvi dan brez volje cisto pasivno gledala turiste, ki so se fotografirali ob kupckih soli (narejenih seveda samo za turiste, da si pridobijo novo tocko na seznamu osvojenih turisticnih "trdnjav". Popoldne je ze bilo boljse, se bolje pa naslednji dan in zadnji dan, ko sva si ogrela premrle noge v zelo vroci vodi (za kopanje zal ni bilo casa).
Cez nekaj ur pa sva se ze smejala farsi na Chilenski meji, kjer ti skusajo v prtljagi najti sadje ali kokine liste. A to naredijo tako povrsno, da bi lahko "presvercal" mandarin tja za celo mesto San Pedro de Atacama.
V tem koncu Chila so najbolj znani gejzirji (ki sva si jih ogledala zgodaj zjutraj ob precej hudem mrazu - 15C pod nulo) in dolini Lune, ki pa zame niti ni bila tako zelo impresivna. Pac puscava, kjer nic, res nic ne rase. In ko sonce zaide, postane ta "neuporabni" konec nase zemljice skoraj grozljiv...zaradi mrtvega kamenja, za katerega pa se je mogoce, dokler je sijalo se sonce, zdelo, da ima se kancek zivljenja v sebi. A mrak mu je odvzel tudi to.
Zvecer se psihicno pripraviva na 20 urno voznjo nazaj do La Paza. A pri tem imava kar sreco. Na meji naletiva na izredno dobrega voznika, ki naju namesto v 8ih urah pripelje do Uyunija v 6ih urah. Med voznjo sva se obcasno pocutila kot bi sedala v avtu rally voznika :D
A voznja od Uyunija do La Paza je bila spet naporna, ceprav sva se tokrat peljala s turisticnim avtobusom. Dobil sem namrec najslabsi sedez (cisto zadaj) in celo noc trpel masazo (na dolecene trenutke tudi boleco) v se povecani stopnji. No, vsaj moja razdrazena creva je ta voznja do dobra premesala...do sedaj se nisem obcutil stranskih posledic :) Od spanja pa tako in tako ni bilo nic (kot ze mnogokrat).
Sedaj pa malo posedava v La Pazu in razmisljava o prihodnjih nacrtih. Ostal nama je se teden dni. Verjetno bova poskusala naskociti Huayna Potosi in js se Dead road. Bova videla kako se bo izteklo. Upam, da nama bo uspelo, ce pa ne, pa tud nic za to!
Se vidimo v zivo cez dober teden dni. Lepe pocitnice vam zelim.
P.S.: Simona pise tukaj!





9 komentarjev:

Primož Bregar pravi ...

Super fotke...sploh 1. in zadnje3 so mi zelo všeč:)

Anonimni pravi ...

Potosi je zeloooooooooooooo turisticen. Vse zgleda kot nas Portoroz, rudniki in vse ostalo ni kaj pretreslivga. Pokrajina je podobna Uyuni-ju - mestu.
Predlagam vama dezevni gozd Rurenbaqe pa se pogrela si bosta kosti, ker bo tam plus 30!!

hosta je nepozabna, pa se veliko zivalc je vse naokrog.
lepo potujta,
jana

andrejV pravi ...

Smrkec, hvala...se trudim, ceprav mi je po 1 mesecu ze kar tezko potegnat aparat vn :S
Jana, narobe si razumela...Huayna Potosi je hrib, visok 6088m. Za Rurenbaqe ne bo casa...na hribu bova 3 dni, potem grem js se na dead road. V nedeljo zgodaj zjutraj pa letiva domov. Vseeno pa hvala za nasvet.
Se slisimo, ko prideva s hriba.

Cau,
andrej

tinem pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
tinem pravi ...

Super slike.uživejta še preostanek potovanja. Se že veselim diaprojekcije. srečno pot domov.

andrejV pravi ...

Hvala Tine.
Neki boma pa ze pripravla in pokazala slikce.
Pravkar se odpravljama na Huayno Potosi, 6-tisocak v blizini La Paza.
Drzite pesti, da nama uspe in da srecno prispeva nazaj.
Hvala!!!!
Andrej

Anonimni pravi ...

pazita se. Uživajta. Naj vama ne zmanjka energije za slikanje.

Anonimni pravi ...

Res čudovite fotke! Uau.

andrejV pravi ...

Hvala Tanja.
Me veseli, da si se oglasila na blogu.
Cez nekaj dni, ko pridem domov, bom lahko pokazal vse slikce.
Do takrat pa lep pozdrav.
Cau.